Intakefase: verkennende gesprekken
Het intakegesprek vormt de eerste kennismaking met elkaar. We zullen het vooreerst hebben over de aanleiding van je hulpvraag. Ik luister onbevooroordeeld naar je verhaal en je verwachtingen, en licht daarna mijn manier van werken toe. Die is steeds op maat. Geen enkel verhaal is immers exact hetzelfde.
We evalueren achteraf of ik de meest geschikte persoon ben om jou te helpen, en of jij je veilig voelt bij mij om met je verhaal aan de slag te gaan. Als dit het geval is, maken we een volgende afspraak waarin we ook concrete haalbare doelen trachten vast te leggen. Veelal kunnen problemen verholpen worden, maar het doel kan evengoed zijn om op een andere manier te leren omgaan met de klachten die je ervaart opdat ze jou of jouw leven minder overheersen.
Start begeleiding
Vorm
Zowel een adviesgesprek als kortdurende oplossingsgerichte gesprekken tot een langdurige begeleiding behoren tot de mogelijkheden. Je beslist uiteraard steeds zelf of en wanneer je een volgende afspraak maakt.
Frequentie
De frequentie van de gesprekken wordt in overleg bepaald. Sommige mensen voelen zich er goed bij om in het begin wekelijks op gesprek te komen, en nadien af te bouwen tot een afspraak per maand. Anderen starten van bij het begin met een gesprek om de twee weken.
Uitgangspunten
Problemen of moeilijkheden bestaan zelden op zichzelf. Vaak kunnen we de link maken naar zaken die we in het verleden meegemaakt hebben, en die tot op heden onze gedachten, gevoelens en ons gedrag mee beïnvloeden. Tijdens de gesprekken kan je deze wisselwerking in een veilige omgeving verkennen, opdat je je daarvan meer bewust wordt. De (onverwerkte) zaken een plaats geven, werkpunten erkennen en onderliggende oorzaken aanpakken, positieve eigenschappen of vaardigheden ten volle inzetten, dingen vanuit een ander gezichtspunt benaderen, gevoelens en gedachten verwoorden, maar ook zelfbewust ageren komen aan bod doorheen het behandelingsproces.
Thema’s
De inhoud van een consultatie wordt door jou gestuurd. Aan het einde van het gesprek vat ik telkens samen waarover we het gehad hebben en onderstreep ik een aantal besproken thema’s of ideeën die zinvol lijken om op voort te bouwen, zonder jou daarbij inhoudelijk in een bepaalde richting te duwen. Het is de bedoeling dat je doorheen de gesprekken alle tools verwerft om je leven en de uitdagingen waar je tegenaan botst zelf terug in handen te nemen.
Tempo en stijl
Ook het ritme van de gesprekken wordt door jou bepaald. Is dat voorzichtig en aftastend? Goed. Eerder directief en rechtdoorzee? Evenzeer goed. Ik pas mij graag aan aan jouw vraag en het tempo waar jij je het meest comfortabel bij voelt.
Afrondingsfase
Het is niet evident om in te schatten hoeveel tijd nodig is om het begeleidingsproces af te werken. Dit hangt namelijk af van een aantal factoren, zoals jouw hulpvraag en het door jou gewenste eindresultaat, recente gebeurtenissen, enzovoort. Ik geef je wel een richtlijn mee na de eerste verkennende gesprekken, en vraag regelmatig om feedback. Het lijkt me belangrijk dat je aangeeft wat voor jou werkt en wat niet, of je het gevoel hebt dat je hulpvraag beetje bij beetje uitgeklaard geraakt en of je levenskwaliteit erop vooruitgaat. Eens dit het geval is, maken we samen een evaluatie van de gesprekken en ronden we de begeleiding bij mij af.
- Hoeveel kost een gesprek?