JANTIEN

JantienIk studeerde af als Master in de Klinische en Gezondheidspsychologie met een exploratieve kwalitatieve studie over BDSM in Vlaanderen, aan de Vakgroep Psychoanalyse en Raadplegingspsychologie van de UGent. Zowel de samenvatting daarvan als het volledige onderzoek vind je terug onder “Publicaties”. In lezingen over bdsm richt ik mij tot mensen die deze verlangens koesteren maar hiermee in de knoop (pun intended) liggen, tot koppels waarvan een van beide partners deze verlangens heeft en de ander niet goed weet hoe hij/zij daarmee kan omgaan, maar ook tot mensen die niet vertrouwd zijn met dit thema en zich afvragen waar bdsm nu eigenlijk om draait voor de beoefenaars daarvan. Hoe ga je als vriend(in), partner, familielid of hulpverlener om met deze alternatieve vorm van seksualiteitsbeleving?

Sinds 2012 werk ik bij Gerechtelijk Opgelegde Hulpverlening in het CAW Noord-West-Vlaanderen. Daar begeleid ik mensen die in aanraking gekomen zijn met Justitie in een zoektocht naar hoe de strafbare feiten tot stand gekomen zijn. De achterliggende problematieken van mijn cliënten in dit forensische kader hebben voornamelijk te maken met onverwerkt trauma, angst, stemmingsstoornissen, relationele problemen, verslavingsproblematieken, van de norm afwijkende seksuele verlangens en impulscontrole. Daderhulp betekent voor mij het evenwicht vinden tussen wat de maatschappij en het slachtoffer of diens omgeving verlangen, en wat belangrijk is voor de mens achter de feiten en zijn omgeving, opdat het risico op recidive vermindert en alle partijen verder kunnen. Dat we in een repressief klimaat leven waarin ‘oog om oog’ het onder het mom van de algemene veiligheid lijkt te halen van hervalpreventie, zorgt ervoor dat ik alleen maar meer overtuigd ben van de nood aan correcte informatieverlening m.b.t. alternatieve gerechtelijke maatregelen en een voldoende aanbod daarvan.

Ik verdiep mij graag verder in zowel de forensische psychologie als seksuologie, met speciale aandacht voor van de norm afwijkende seksuele voorkeuren. Daarom volg ik frequent studiedagen, blijf ik de evoluties in de psychologie volgen in de wetenschappelijke literatuur en ga ik steeds op zoek naar verdere bijscholing om mijn aanpak volledig te kunnen afstemmen op cliënten hun specifieke hulpvraag. Momenteel volg ik de tweejarige permanente vorming Seksuologie aan de UGent.

Mijn werkwijze zou ik omschrijven als cognitief-gedragsmatig, kracht- en oplossingsgericht maar bovenal op maat van de mens die voor mij zit. Meer informatie over het verloop van een begeleiding vind je hier.

Ik ben lid van de Belgische Federatie van Psychologen, de  Vlaamse Vereniging voor Klinisch Psychologen en ben officieel erkend door de Psychologencommissie (Getuigschrift Psychologencommissie 2018).

 

Advertenties

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit / Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit / Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit / Bijwerken )

Google+ photo

Je reageert onder je Google+ account. Log uit / Bijwerken )

Verbinden met %s