Vrijwilligheid, verantwoordelijkheid en veiligheid

Grenzen

BDSM is niet iets wat je zomaar even doet. Daarom zijn communicatie, verantwoordelijkheidsgevoel en het stellen en respecteren van grenzen zo belangrijk bij BDSM. Wanneer twee mensen elkaar ontmoeten en beslissen samen aan bdsm te gaan doen, wordt er heel vaak een sublijst ingevuld. Dat is een document vol situaties, attributen, fantasieën en andere bdsm-gerelateerde zaken waarin beide partijen kunnen aangeven waar ze naar verlangen, waar ze eventueel voor openstaan en wat ze absoluut niet zien zitten.

Ook al vertrouw je je partner 100%, jullie kunnen je tijdens een BDSM-spel door opwinding en spanning volledig verliezen in het spel waardoor de veiligheid in het gedrang komt. Heb daarom steeds voldoende aandacht voor je eigen veiligheid. Een BDSM-spel dat uit de hand loopt, kan immers grote lichamelijke en psychische gevolgen hebben. De regel dat de partners niet onder invloed van alcohol of drugs mogen zijn is heel belangrijk, ook om seksueel misbruik te vermijden. Op voorhand samen een stopwoord afspreken, kan nuttig zijn voor wanneer je het niet meer prettig vindt om vastgebonden te zijn of om geslagen te worden.

Stopwoord

Een stopwoord kan helpen om je (speel)partner zijn of haar grenzen beter te leren kennen. Dit woord kies je in onderling overleg, maar je kan ook het klassieke “verkeerslicht” gebruiken: groen betekent ‘doorgaan’, oranje betekent ‘dit lukt nog net’ en rood betekent dan absoluut ‘STOP’. Dan moet de dominant of sadist ook onmiddellijk stoppen!

%d bloggers liken dit: