Waar doet men aan BDSM?

Privé

Bij BDSM denkt men al te snel aan groezelige kelders, seksclubs of etablissementen die focussen op seksuele dienstverlening waarbij het relationele uit het oog verloren wordt. Desondanks vinden de meeste BDSM-handelingen wellicht achter gesloten deuren plaats, als kinky kers op de taart tijdens seks in de privésfeer. Er kan ook ongemerkt op openbare plaatsen aan bdsm gedaan worden. Net zoals vanilla’s kunnen experimenteren met seks in het bos, in het kleedhokje of op het strand, doen bdsm’ers dat. Zonder dat familieleden thuis, vrienden op café of andere klanten in de winkel het doorhebben, kunnen opdrachten worden uitgevoerd die deel uitmaken van een bdsm-spel tussen twee gelijkgestemde partners, bijvoorbeeld vergezeld van ingebrachte vibrators die vanop afstand bestuurd worden door degene met de controle, of door vooraf ongepaste kledij te moeten aantrekken in het kader van vernedering.

BDSM-verenigingen

Om financiële, organisatorische en veiligheidsredenen wordt er eveneens aan bdsm gedaan op de daartoe voorziene locaties. In België en Nederland bevinden zich slechts een aantal zogenaamde ‘hotspots’ waar de ruimte, attributen, privacy en sociale controle verzekerd zijn. Op die plekken organiseren er een aantal bekende bdsm-verenigingen wekelijks tot maandelijks activiteiten voor hun leden. Op sommige avonden kan je er ook als buitenstaander of nieuweling terecht. Wie niet (ver)oordeelt en zich aan de regels houdt, lijkt welkom. Veelal zijn die huisregels binnen de clubs gelijkaardig, maar de verenigingen onderscheiden zich bijvoorbeeld geografisch van elkaar, of beperken zich tot een bepaalde leeftijdscategorie om mensen uit eenzelfde leefwereld op een laagdrempelige manier samen te brengen.

Jongeren

Er zijn BDSM-verenigingen in België die zich specifiek richten op het correct voorlichten van jongvolwassenen. Op de sociale netwerksite Fetlife kan je deze verenigingen en hun agenda inclusief allerhande activiteiten volgen. Naar een evenement gaan, kan je pas als je minstens 18 jaar oud bent. Op hun websites vind je wel al heel wat praktische informatie, en je kan er ook terecht met allerlei vragen. Voorbeelden: Jongbdsm, een vereniging voor BDSM’ers tot 35 jaar, Kajira, een studentenvereniging van BDSM’ers in Gent, Sanctuary houdt gespreksavonden voor jongeren in het Fetish Café te Antwerpen.

Volwassenen

Voor volwassenen en meer ervaren BDSM’ers zijn er meer opties voorhanden. Zowel beginners als ervaren mensen kunnen terecht bij de Zoete Zweep. In het Fetish Café – bekend van de film SM-rechter (Lamens, 2009) – te Antwerpen vinden avonden plaats van diverse verenigingen. Er worden er ook evenementen georganiseerd waarbij de focus eerder ligt op een specifieke fetisj of bepaalde workshop, en in de daartoe voorziene ruimte kunnen aanwezigen aan BDSM doen. Dit is echter geen verplichting. Het Fetish Café is enig in zijn soort, in die zin dat het eerst en vooral gewoon een café is. Een café waar BDSM’ers het grootste deel van het publiek uitmaken, hoewel iedereen in dit café een glas kan komen drinken. Ook in parenclubs houdt men vaak specifieke BDSM-avonden.

%d bloggers liken dit: