Aan handen en voeten gebonden. Misverstanden rond BDSM-scenes en de toereikendheid van zorg en recht. (WODC-onderzoek)

“In opdracht van het Ministerie van Veiligheid en Justitie (WODC) voert Ateno een verkennend onderzoek uit naar mogelijke misstanden in, en misverstanden over de BDSM-wereld. We richten ons daarbij, naast een beschrijving van (misverstanden over) de scene (zowel bij leken, als vooral ook bij relevante professionals), op de vraag in welke mate, en onder welke omstandigheden er (onbedoeld) misbruik kan worden gemaakt van (seksuele) macht die besloten ligt in het ‘BDSM-spel’.

Bij dit laatste staan drie vragen centraal, namelijk in welke mate er sprake is van misbruik van kwestbare personen, in welke mate er zorgarrangementen zijn voor slachtoffers en in hoeverre het strafrecht is toegesneden op het sanctioneren van misstanden.

Tevens berichten we over deze kwestie vanuit drie ons omringende landen (Duitsland, België en het Verenigd Koninkrijk). Jantien Seeuws schreef het rapport over wetgeving en zorgarrangementen met betrekking tot BDSM in België.”

Status onderzoek: afgerond  |  Openbaarmaking: maart 2015

Download hier het volledige onderzoek.

Kruize, P. en Gruter, P. (2014). Met medewerking van Everartz, M., Stam, D., Van Beek, E., Seeuws, J., Harkes, I. & Elb, N. Aan handen en voeten gebonden. Mis(ver)standen rond BDSM-scenes en de toereikendheid van zorg en recht. Den Haag: WODC, ministerie van Veiligheid en Justitie.
Bijlage bij Kamerstuk 32239 nr. 5.

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s

%d bloggers liken dit: