Wat is sadomasochisme?

Sadomasochisme, afgekort tot SM, S&M of S/M, is een vorm van seksualiteitsbeleving waarbij mensen seksueel opgewonden raken als ze de ander pijn doen (sadisme) of pijn ondergaan (masochisme) en daarbij macht of onmacht ervaren. Sadomasochisme wordt soms gecombineerd met bondage.

Sadisme is plezier beleven aan of seksueel opgewonden geraken door de ander pijn te doen, te kwellen of te vernederen. De sadist beleeft genot aan de controle die hij of zij heeft ten opzichte van de andere. Sadisme kan enkel en alleen deel uitmaken van seksualiteit wanneer het met toestemming van beide partners gebeurt, waarbij ieders grenzen gerespecteerd worden. Anders heeft sadisme niets te maken met BDSM, maar wel met misbruik en geweld.

Het pijn doen, straffen of vernederen kan gebeuren al dan niet met behulp van hulpstukken en/of specifieke kledij. Er zijn heel wat activiteiten die onder SM kunnen vallen zoals de partner op de billen slaan, gebruik van zwepen, kaarsvet, geselingen, elektrische prikkels, naalden, het plaatsen van klemmen op het lichaam, bijvoorbeeld in tepels, op de balzak, op de schaamlippen, … Het is daarbij heel belangrijk dat de sadist weet hoe het menselijk lichaam in elkaar zit. Slaan ter hoogte van de nieren is gevaarlijk, net zoals elektroshock toedienen in de buurt van het hart.

De tegenhanger van sadisme is masochisme. Masochisten vinden het fijn om lichamelijk pijn te voelen, en zijn soms ook trots op de blauwe plekken na een stevig sadomasochistisch spel die het genot en hun doorzettingsvermogen symboliseren. Mannelijke masochisten kunnen het bijvoorbeeld aangenaam vinden wanneer hun partner hen in de ballen knijpt of schopt. Dit heet ballbusting. Masochisten of onderdanigen kunnen in een BDSM-spel streven naar het bereiken van subspace, een soort trance waarbij men genot en absolute rust ervaart in plaats van pure kwelling. Dat sommige mensen de combinatie van pijn en genot fijn vinden, ligt aan een proces in onze hersenen.

%d bloggers liken dit: